7 tips for deg som skal male taket

Kan du male vegger, kan du også male tak. Det er enkelt med TakSitt. Her har vi samlet noen tips og triks som gjør jobben enda enklere.

1. Bruk sikring

Bruk fallsikringssele og sikkerhetsutstyr når du beveger deg på taket. Fest tauet et trygt sted. Fest høytrykkspyleren til taket, slik at du får større frihet til å arbeide.

 

2. Tråkk forsiktig

Bruk sko med myke såler som ikke sklir på taket. Tråkk på toppen av buen til taksteinen, der er de sterkest. Unngå skader og bulker på tak med aluminiumsplater ved å gå der det er bæring under.

 

3. Unngå tette takrenner

Legg filler i nedløpet til takrenner før du vasker. På den måten hindrer du at de tetter seg med mose.

 

4. Vask grundig

Et godt forarbeid danner grunnlaget for et godt resultat. Spyl grundig med høytrykkspyler og sørg for å fjerne all mose, soppvekst og alger. Vi anbefaler en kraftig høytrykkspyler med minst 150 bar. Jobb med dysen tett på underlaget.

 

5. Lag en gangbane

Mose og alger blir farlig glatte når det er vått. Lag en trygg gangbane ved å vaske foran deg. Jobb metodisk i felt og pass på å bare gå der det enten er helt tørt, eller der det er vasket helt rent.

 

6. Ta teipsjekken

Etter forarbeidet kan du sjekke om taket er klart for maling ved å utføre teipsjekken. Fest en teip med godt lim flere steder på taksteinen, og sjekk at det ikke sitter igjen løse partikler på baksiden av teipen når du drar den av igjen.

 

7. Bytt ut skadet takstein

Skadet eller knekt takstein må byttes ut før vask av taket. Sjekk også taket etter vask, og bytt ut om noen flere steiner har blitt skadet. Deretter er taket klart for grunning og maling.